Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vycházka k Ohloběnce a památníku rumunského vojáka.

25. 4. 2009

Symbolické otevření studánky Ohloběnky

 

 Na jaře se podle dávné tradice otvírají studánky. Proto Muzejní spolek A. Jaška a Tělocvičná jednota Sokol v Bojkovicích společně uskutečnily pod vedením paní Markéty Klimentové v nedělním odpoledni 19. dubna vlastivědnou vycházku k otevření studánky Ohloběnky na Skalce v katastru obce Pitín.

Při pěkném a slunečném počasí se jí zúčastnilo více než 30 občanů. Nejstarším byl pan Jaroslav Blaha a nejmladším účastníkem byl sedmiměsíční Viktorek Michalec.

Všichni byli mile překvapeni sdělením přítomné paní Eva Rudolfové, že se ustanovila skupina obětavých občanů Bojkovic, kteří se pustili do zvelebování okolí studánky i studánky samé a to vlastní prací i materiálním vybavením. Bylo vidět, že kus práce na úpravě studánky je již hotovo.Tito nadšenci by však přivítali finanční pomoc od bojkovských občanů, podnikatelů a občanských sdružení, neboť celkové náklady na dokončení zastřešení studánky a úpravy okolí budou vysoké.

Aby byla vycházka zajímavější, pokračovala směrem na Skalku a k hrobu neznámého rumunského vojáka z 1. května 1945.

Podle jedné verze se traduje, že tento raněný neznámý voják při transportu ze Slovenska do  lazaretu, na tomto místě skonal a jeho druhové jej tam pochovali. O jeho hrob se starali zpočátku občané z obce Pitín, v poslední době péči o toto pietní místo převzala již zmiňovaná skupina nadšenců. Hrob je označen pomníčkem, křížem  a pamětní  deskou .

Další trasa zdatnějších turistů vedla do Pitína a pak zpět Vápeničkami do Bojkovic. Druhá část se příjemně unavena vrátila ze Skalky stejnou cestou zpět.

Studánka Ohloběnka je tedy otevřena.

Dík patří paní M. Klimentové za organizaci a zajímavý výklad, panu Františku Jančaříkovi za vedení turistů a fotodokumentaci a paní Evě Rudolfové a jejím přátelům za iniciativu pro zvelebení studánky a jejího okolí.

Štěpánka Víceníková

Poznámka fotografa: Po otevření fotogalerie lze obrázek po klepnutí myší zvětšit a po opětovném klepnutí se vrátíte zpět do fotogalerie.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář