Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naše T.J. Sokol Bojkovice nominovala do soutěže Strom roku 2016 - Masarykův dub.

22. 4. 2016

Vážení členové sokola a naši příznivci,

tento rok jsme nominovali do celostátní soutěže Strom roku 2016 - náš Masarykův dub. Tato krásná anketa příznivců přírody letos slaví již jubilejní 15.ročník svého založení.  Hlavním pořadatelem je Nadace Partnerství, největší česká nadace pro lidi a přírodu,  která pomáhá lidem pečovat o životní prostředí. Hlavním partnerem ankety pro tento  rok je společnost Asekol, která se zabývá zpětným odběrem elektrozařízení. Anketa je příležitostí, jak získat pro strom odborné ošetření nebo finance na výsadbu nových stromů či na účely s tím související.

 Pořadatel požaduje k nominovanému stromu jeho historii a vztah k danému místu a obci. K  našemu Masarykovu dubu jsme složili tento příběh:

Masarykův dub se nachází na Hradské Nivě, severně od města Bojkovice a tento strom je pozůstatkem bývalého slovanského posvátného dubového háje. Ještě v 19. století tu stálo asi 300 dubů ohromné velikosti. V blízkém okolí se nacházelo rozsáhlé staroslovanské mohylové pohřebiště, o čemž svědčí četné archeologické nálezy. Touto oblastí rovněž vedla v době železné důležitá obchodní cesta. V letech 1907 až 1911 několikrát zavítal do těchto míst pozdější československý president T. G. Masaryk spolu s místním lékařem MUDr. Josefem Tillichem a dalšími přáteli. V této době Masaryk kandidoval a byl zvolen poslancem Říšské rady ve Vídni za IV. volební obvod moravských měst a pravidelně objížděl svoje volební regiony. Když pan president navštěvoval Hradskou Nivu a pod duby sedával, tak z velkého dubového háje jich přežilo pouze několik. Ale i na nich se postupně podepsal zub času, rozmary přírody a postupně zmizely z povrchu zemského. Největší z nich měl obvod kmene 8,5 metru a v průměru měřil 2,6 metru. V současné době stojí nedaleko jejich mladší následník a potomek historického dubového háje ve stáří asi 200 let, o výšce asi 25 m, s obvodem kmene 400 cm a průměrem skoro 130 cm – náš staronový Masarykův dub. Historie tohoto stromu je spojena s bojkovickým Sokolem, který obnovil jeho dávnou minulost spojenou zejména s T.G. Masarykem. Na původním místě posledního prastarého dubu, nedaleko v lese, zasadili členové Sokola pod vedením jejího jednatele Jardy Blahy u příležitosti 80. výročí vzniku ČSR dne 28.10. 1998 nový mladý dub a umístili zde tabulku s historickými údaji. Místo kolem staronového Masarykova dubu v rohu louky sokolové v roce 2015 vyčistili a vybudovalo se odpočinkové místo včetně informační tabule. U příležitosti tradičního Silvestrovského pochodu bylo toto místo 31.1. 2015 slavnostně otevřeno veřejnosti za účasti zástupců Tělocvičné jednoty Sokol Bojkovice, města Bojkovice, Muzea Bojkovska a Klubu bojkovských skeptiků – svobodný občanský spolek. Tyto organizace pod patronátem Sokola se spolupodílejí na podání přihlášky našeho Masarykova dubu do soutěže „Strom roku 2016”.

Odborná porota vybere z nominovaných stromů 12 nejlepších finalistů. Od 15.6. 2016 začíná naplno vlastní soutěž - hlasování pro stromy, které se dostaly do finále. Hlasy se zapisují do hlasovacích archů, dárcovskou SMS nebo odevzdáním starého mobilu do sběru firmě Asekol, za který je 20 hlasů. 

Pokud by se náš strom dostal do finále, dáme Vám zavčas potřebné informace a stanovíme strategii co je potřeba dál udělat. Součástí nominace jsou i fotografie přihlášeného stromu - viz fotogalerie.

Za T.J. Sokol Bojkovice

František Jančařík, iniciátor akce

 

Náhledy fotografií ze složky Soutěž Strom roku 2016

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář