Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historické vítězství smíšeného tenisového družstva

13. 6. 2016

V Bojkovicích neměl bohužel tenis v rámci sportovních odvětví v podstatě nikdy žádnou historii ani tradici. Vždy byly preferovány sporty jako volejbal či fotbal. I v naší tělocvičné jednotě  patří tenis k těm oddílům, které vznikly až po jeho posledním znovuobnovení v roce 1995. Snahy o zřízení tenisového oddílu byly již v rámci Tělovýchovné jednoty ZEVETA  v 80-tých a 90-tých letech minulého století. Ale protože tenis byl „kapitalistický“ sport jeho rozšíření nebylo žádoucí tak se tomu tak nestalo. Změna  nastala až po revoluci a následně především v souvislosti s navrácením areálu antukových kurtů v rámci restitucí naší Tělocvičné jednotě v roce 1995. O vznik tenisového oddílu se zasloužili zejména současný starosta Sokola Pavel Křižka (dřívější dlouholetý hráč volejbalu), současný hospodář T.J. Sokol a předseda tenisového oddílu Karel Koníček a historicky první předseda tenisového oddílu v Bojkovicích Jindřich Fiala. Postupně, v drtivé většině svépomocí, byl zlepšován stav do té doby dost zanedbaného sportovního areálu (šatny, WC, střecha, …), který vyvrcholil generální opravou povrchu antukových kurtů a oplocení v roce 2013. V tomto roce nastal další zlom. Tenisový oddíl T.J. Sokol  Bojkovice se stal řádným členem Českého tenisového svazu. V následujícím roce 2014 se oddíl již přihlásil do mistrovské soutěže pořádané ČTS, a to v kategorii smíšených družstev dospělých. Bohužel vzhledem ke kvalitě hráčů z tenisově vyspělých měst (Uherské Hradiště, Staré Město, Napajedla, Kyjov, Vizovice, Hodonín, Strání, atd.) nezískalo naše družstvo v oblastním přeboru doposud ani jedno celkové vítězství. Pro info - v této soutěži se hrají mužstva mezi s sebou vždy jeden „zápas“ na 9 utkání (4x dvouhra muži, 2x dvouhra ženy, 2x čtyřhra muži, 1x čtyřhra ženy).

Historicky první vítězství (tedy dá se říct, že ve 112-ti leté historii Sokola Bojkovice J ) tak získalo naše družstvo tuto sobotu 11.6.2016 v Květné, kdy jsme těsně porazili domácí DTJ Květná 5:4 na zápasy. Pod vedením zástupce kapitána mužstva Pavla Křižky (kapitán družstva Lukáš Ondrušek byl bohužel pracovně zaneprázdněn) podali všichni hráči výkony na hranici svých možností a odměnou jim pak bylo historické vítězství! Je  jen škoda, že mladí hráči, pro které je tato soutěž zejména určena (Bartošík, Šebesta, Maštalíř, Steiner, …) se nechali částečně odradit úvodními neúspěchy v této soutěži a v kombinaci se studijním vytížením je jejich závodní činnost v současnosti minimální.

Že by se však v Bojkovicích mohlo blýskat na lepší časy slibují výkony dnešních žáků, kteří  5x týdně (celkem 12 hráčů a hráček) trénují pod vedením licencovaného trenéra Františka Jančaříka na našich kurtech. Další děti trénují se svými s rodiči popř. individuálně. No, a první úspěchy se již objevují i v této kategorii, kdy od letošního roku  hraje Michal Šebesta mistrovskou soutěž za TK Uherský Brod a Michal Vrba za TK Luhačovice. Tudíž je reálný předpoklad, že časem se mistrovská utkání budou hrát v Bojkovicích i v mládežnických kategoriích.

Na závěr pouze drobné „rýpnutí“ či lépe konstatování – řada škarohlídů  nevěřila v životaschopnost nejen tenisu ale i celého Sokola v Bojkovicích. Nejlepší odpovědí je ale však neustále se zlepšující stav našeho areálu a taky neustále se rozrůstající členská základna naší organizace. Jak by řekl klasik „historie zapíše výsledek každého snažení a jenom zpětně se ukáže kde byla pravda a právo“.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář