Jdi na obsah Jdi na menu
 


50. ročník běžkařského závodu Marcialonga v Itálii

31. 1. 2023

V neděli 29. 1. 2023 se konal v Itálii v oblasti Trentino jubilejní 50. ročník závodu Marcialonga, což je po Vasově běhu druhý nejslavnější závod v běhu na lyžích klasickou technikou. Délka trati je 70 km a závodu se účastní více než 7 tisíc závodníků. Po loňském zdárném zdolání Vasova běhu ve Švédsku se rozhodli tři naši členové Pavel Křižka, Martin Kočica a Josef Uhlík absolvovat v letošním roce i tento slavný závod.

Bohužel zdravotní problémy nepustily na start Josefa Uhlíka, a tak své startovní číslo „přenechal“ našemu dalšímu členovi Martinu Liškovi (závod byl již půl roku dopředu zcela vyprodaný). Ten do Itálie nejel autobusem s CK SKI TOUR, jako zbývající dva členové, ale po vlastní ose autem až v sobotu před závodem. První dva členové měli tedy výhodu možnosti seznámit se s tratí na pátečním, resp. sobotním tréninku. Martin Liška měl zase diváckou podporu manželky a syna, kteří vzorně fandili na 45. kilometru závodu.

Počasí bylo od pátku až do pondělí naprosto luxusní: slunečno a teploty od nuly do mínus 8 stupňů. Samotný závod startoval v neděli ve městě Moena a končil v Cavalese. Prvních 18 km je pouze stoupání, ale profil zbytku trati je klesání či rovina. To nejtěžší na závodníky však čeká bohužel až na 68. kilometru, dvoukilometrové „brutální“ stoupání do cíle je opravdovou zkouškou výkonnosti a silné vůle každého závodníka. V cíli pak dvojnásobně platí rčení, že ten, kdo dojel, je vítězem.

Všichni tři naši členové závod zdárně dokončili. Nejrychlejší byl Martin Kočica v čase 6 hodin 57 minut 35 sekund na 4117. místě. Za dvě a půl minuty po něm dokončil závod na 4164. místě Pavel Křižka a v čase 7:37:11 na 4649. místě dorazil do cíle i Martin Liška. Nejen našim klukům, ale všem účastníkům patří velká gratulace k předvedeným výkonům. V cíli pak dostal každý účastník občerstvení a ti, kteří si zaplatili 20 eur navíc, i diplom a tričko s dosaženým časem :-).

Nezbývá než doufat, že příští rok se podaří našim členům opět zúčastnit některého z dalších světových závodů v běhu na lyžích zařazených do této nejvyšší kategorie Worldloppet.

pxl_20230129_162837702.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Marcialonga - 50. ročník

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gratulace

(Lumír Miča, 25. 12. 2023 10:25)

Gratuluji trochu opožděně k vašim výkonům. Taky jsem si tento závod užil, i když zadarmo to nebylo. Ale atmosféra byla parádní. Je to zas něco jiného než J50. Hlavně ten průjezd městy po trase. No a jak vy jste jeli v mých běžeckých stopách na Marcialonge, tak já pojedu ve vašich na Vasaloppetu 2024. A jako další výzvu vám doporučuji La Diagonelu. Pro mě zatím nejtěžší závod. Ale uvidím, co Vasák. At se daří na dalších závodech. Skol

Obdiv

(Koníček , 1. 2. 2023 12:59)

Tak našemu starostovi přeji hodně štěstí zdraví aby si mohl plnit další z jeho snů sem zvědavý čím nás zase překvapí on něco vymyslí přeji mu pevné zdraví ať slouží