Jdi na obsah Jdi na menu
 


VS - škola (horoškola), březen 2012

14. 3. 2012

 

„Repetitio mater studiorum“

            („Opakování je matka moudrosti“)

 

Na začátku letošního roku jsme se při společných setkáních často bavili o způsobech lezení, o různých druzích lezeckého vybavení a o tom, jak poskytnout pomoc kamarádovi nebo jinému lezci při úrazu. Díky tomu vznikla myšlenka zkoordinovat tohle všechno do jednoho dne a zopakovat maximum dovedností se všemi pohromadě formou horoškoly (VS - školy).

Samotné setkání se uskutečnilo v neděli 11.3.2012 v tělocvičně TJ Sokol Bojkovice. V první části horoškoly přednášela MUDr. Barbora Navrátilová, která v přibližně hodinovém bloku předvedla základy první pomoci při nehodách v horách a za toto jí patří obrovské díky. V dalším bloku předvedli Petr Michalec  a Jan Dvořák lezecké vybavení a jeho použití. Všechno jsme si dobře osahali. Pak už se šlo na nácvik techniky lezení a komunikace mezi lezci při delších lezeckých cestách, kde se leze s pomocí dvou lan a je zde velmi důležité dodržovat všechny zásady bezpečného lezení.

Poslední část bylo posezení u táboráku a opečení špekáčku J

 

Ještě jednou děkujeme MUDr. Barboře Navrátilové za instruktáž první pomoci, panu Miroslavu Haramijovi za skvělé občerstvení a představení knihy o bezpečnosti na horách, Pecovi a Jeňovi  za trpělivost s milionem dotazů a všem kteří přišli a vytvořili tak skvělé nedělní odpoledne. 

 

                            Michal

 

 

 

                                    

 

Náhledy fotografií ze složky VS - škola (horoškola), březen 2012